Palvelut

Kahvakuula

Kahvakuulan historiaa

 

Kahvakuulaurheilu on ”uusvanha” laji ja kotoisin Venäjältä. Kahvakuula on alun perin viljapunnus, jolla maanviljelijät alkoivat mitellä voimiaan toritapahtumissa ja markkinoilla. Ensimmäiset viralliset kisat pidettiin Pietarissa 1885 ja vuonna  1888 suomalainen Karl Fazer voitti painonnostokilpailun Pietarissa ja teki jopa kaksi Venäjän ennätystä. Painonnostolla tuossa kisassa tarkoitetaan juurikin kahvakuulan nostamista ja Fazer punnersi  16,4 kg painoista punnusta 197 kertaa.  (Raskasta rautaa, Suomen painonnostoliitto 50 vuotta)

Nykymuotoinen kahvakuulaharjoittelu tuli Suomeen 2000-luvun puolessa välissä ja ensimmäinen kahvakuulaurheiluseura perustettiin vuonna 2007. Nyt seuroja on jo 14 eri puolilla Suomea ja harrastajamäärät ovat kovassa nousussa.

 Kahvakuulalla harjoittelu

 Kahvakuula on monipuolinen kuntoiluväline. Harjoittelussa käytetään hyväksi kahvakuulan ballistisia ominaisuuksia, jotka tekevät harjoittelusta hyvin erilaista verrattuna muihin vapaisiin painoihin (käsipainot, levypainot jne.).  

Erilaisia variaatioita kahvakuulaliikkeistä on kymmeniä, mutta useat niistä on mahdollista toteuttaa muillakin välineille.  Ns. puhtaita kahvakuulalle ominaisia liikkeitä on kuitenkin vain muutama: etuheilautus joko yhdellä tai kahdella kädellä, rinnalleveto, punnerrus, vauhtipunnerrus, työntö ja tempaus. Näillä muutamalla liikkeellä, ja niiden yhdistelmillä on mahdollisuus harjoittaa koko kehoa tehokkaasti. Vastusta ja tehoa säädellään treenin pituudella, kuulan painoja vaihtamalla, sekä toistomäärillä/nopeudella harjoituksen aikana.

 Kahvakuulaharjoittelu Varkauden fysiokeskuksella

Varkauden fysiokeskuksen kahvakuulatunnit koostuvat kolmesta osiosta: perusteellisesta lämmittelystä, kahvakuulaosiosta ja oheisharjoitteesta.

Kerran kuussa pidetään Startti, jossa perehdytään perustekniikoihin. Startin  käytyäsi voit osallistua jatkossa viikkotunneille aina kun haluat. Nimestään huolimatta Startti käy my